Tom

Meezingkoor en corona

Na lang wikken en wegen en twijfelen en meten hebben we besloten om, zolang de 1,5 metermaatregel geldt, géén Meezingkoren te houden of te organiseren. We vinden dat heel, héél jammer, maar we zien drie goede redenen om dit besluit toch te nemen:

1 - Het Meezingkoor draait om saamhorigheid: samen lekker zingen, samen lol hebben, samen meer presteren dan in je eentje onder de douche (of ergens anders). Dat effect zal grotendeels tot geheel verloren gaan met grote afstand tussen de deelnemers. Een rol speelt ook dat bij het afstand houden minder ervaren zangers (een belangrijk doelgroep van het Meezingkoor!) nauwelijks nog steun aan anderen zullen hebben.

2 - De deskundigen zijn er nog niet helemaal uit, maar vooralsnog wordt niet uitgesloten dat de beruchte aerosolen een rol kunnen spelen bij de verspreiding van het coronavirus. Mogelijk is de kans daarop vooral groot als er hard en intens (zoals bij ons!) wordt gezongen. Nogmaals: bewezen is het nog allemaal niet, maar het tegendeel ook niet. Ik moet er niet aan denken dat iets dergelijks onder mijn verantwoordelijkheid bij het Meezingkoor zou gebeuren. Van belang daarbij is ook dat het Meezingkoor, met alle respect, niet een overwegend jong publiek trekt ;-)

3 - We houden het Meezingkoor bij voorkeur in niet al te grote zalen. Mogen in die zalen maar eenderde van alle stoelen bezet zijn, dan wordt het aantal deelnemers wel erg klein. Dat heeft niet alleen consequenties voor de steun die we aan elkaar hebben, maar zorgt er ook voor dat de kosten en baten van de organisatie niet meer in verantwoord evenwicht zullen zijn.

Nogmaals: we vinden het verschrikkelijk jammer dat we dit besluit hebben moeten nemen. Toen corona uitbrak hadden we net een aantal prachtige edities achter de rug, en de agenda voor de rest van dit jaar was al zo'n beetje gevuld. Maar onder de huidige omstandigheden kan ik niet anders dan even pauze nemen, tot we weer vrij van alle beperkingen ons mooie ding kunnen doen.

Wat zijn concreet de gevolgen?

• De Beatles-editie op 26 september in Theater de Kik in Elst komt te vervallen. Wie al een kaartje had gekocht, krijgt het betaalde bedrag binnenkort teruggestort. Zodra dat in gang is gezet, krijgen de deelnemers daarover een apart mailtje.
  • De herfstedities op 7 november in Waddinxveen en 8 november in Doetinchem staan voorlopig 'on hold'. Er worden voor deze edities (nog) geen kaarten (meer) verkocht. De data blijven nog wel gereserveerd voor het geval in het najaar de 1,5 metermaatregel wordt geschrapt. Mocht de editie in Doetinchem, waarvoor al kaarten waren verkocht, definitief geannuleerd worden, dan zal De Gruitpoort daarover communiceren en voor terugbetaling zorgen.
  • De eerder naar 19 juni 2021 verplaatste boereneditie bij de Stadsboerin in Doetinchem blijft voorlopig op de agenda staan. Wij hopen dan weer lekker te kunnen meezingen (en eten natuurlijk!)

Zondag 31 januari 2021, 14-17u: Editie i.k.v. Nationaal Theaterweekend in Theater Aan de Slinger in Houten.

Zaterdag 19 juni 2021, 15-20u: We gaan zingen en eten bij de Stadsboerin Doetinchem. Klik hier voor alle informatie.